10 tips: waar moet je op letten bij het kopen van schoenen

Je oude schoenen zijn versleten en je bent toe aan een nieuw paar. Een veel gehoorde vraag bij ons in de praktijk is; ‘Wat zijn nu goede schoenen?’ Dit is meteen een lastige vraag, want niet elke schoen is voor iedereen geschikt. Bij het kopen van schoenen moet je goed kijken naar wat je voet nodig heeft. Heb je een bredere voet, dan is het handig als je ook kijkt naar een schoen die wat breder is.

Bovendien kent iedereen de volgende situatie wel. Je ziet een mooie schoen in de winkel. In de winkel past hij goed, maar thuis kom je er na het dragen achter dat hij toch net wat te groot of aan het knellen is. Zonde!

Hieronder 10 tips die het kopen van schoenen makkelijker maken.

Tip 1: Koop de schoenen bij voorkeur in de middag!

Onze voeten zijn door het vasthouden van vocht naarmate de dag vordert wat gezwollen, daarom is het aan te raden in de middag schoenen te kopen en niet in de ochtend. Het kan zomaar zijn dat de schoenen die je in de ochtend hebt gekocht in de middag toch knellen.

Tip 2: Draag sokken die je normaal ook draagt!

Neem bij het passen van schoenen sokken mee die je normaal gesproken ook draagt. Pas je een schoen met een dunne sok en heb je normaal dikkere sokken aan, dan kan het zijn dat de schoen toch te strak zit of andersom juist te groot is.

Tip 3: Staar je niet blind op de maat van een schoen!

Altijd een maat 37 gehad? En nu komt u niet meer in een maat 37? Het is een foute gedachten om te denken dat je altijd dezelfde schoenmaat nodig hebt. Een willekeurige maat kan voor merk A een andere afmeting hebben dan voor schoenmerk B. Het beste is dat je meerdere maten past en de schoen koopt die het beste aansluit op je voet.

Tip 4: Koop de juiste maat!

Er zijn een aantal manieren om te kijken of de schoen de juiste maat heeft. De voet kan natuurlijk worden opgemeten met een maatmeter, hiermee wordt de exacte maat bepaald.
Mocht deze niet bij de hand zijn dan kun je als je de schoen aan hebt de grote teen omhoog drukken. Met de duim kunt u vervolgens voelen hoeveel ruimte er nog over is. Het beste kun je iemand anders dit laten doen, omdat deze er het beste bij kan. Wanneer er ongeveer een ruimte van 7 mm over is, is dit voldoende. De ruimte moet ongeveer een vingerbreedte dik zijn.
Een andere manier die je kan gebruiken is door een duim achter de hak in de schoen te steken, wanneer dit niet kan dan is de schoen te klein.

Tip 5: Let op de breedte van de schoen!

Het is niet de bedoeling dat een schoen gaat knellen. Let dus altijd goed op de breedte van de schoen, zeker als je een brede voet hebt. Let op dat wanneer je de schoen aan hebt dat de voet de schoen niet uit model drukt. Mocht dit wel zo zijn dan hebt je niet een grotere maat nodig, maar een grotere breedtemaat. Kan je de voet van links naar rechts bewegen in de schoen, dan is de schoen te breed en moet je op zoek naar een smallere schoen en niet naar een kleinere schoenmaat.

Let op! Niet alle merken houden dezelfde breedtematen aan, hier kan dus verschil in zitten.

Het klopt overigens dat schoenen door gebruik nog iets uitlopen en soepeler worden. Knellen de schoenen echter al in de winkel dan zal het uitlopen niet helpen. Ga dan op zoek naar een passend model.

Tip 6: Let op stiksels en naden!

Wanneer je gevoelige voeten, diabetes, reuma of knobbels aan de voeten hebt is het belangrijk om op te letten dat er geen stiksels en naden over bijvoorbeeld de knobbels lopen. Op deze plek kan de schoen namelijk niet uitweiden en kan er een drukpunt veroorzaakt worden. Voor diabetes- en reumapatiënten is het ook belangrijk dat er geen stiksels en naden in het binnenwerk zitten, wat kan zorgen voor drukplekken en in het ergste geval voor wondjes.

Tip 7: Let op het buigpunt van de zool!

Een schoen mag niet te slap zijn. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van de schoen op het buigpunt te letten. Het buigpunt hoort ter hoogte van het gewricht van de grote teen te zitten. Zit het buigpunt niet op de goede plek dan kunnen hier in de toekomst bijvoorbeeld voorvoetklachten door ontstaan. Ook mag de loopzool in het midden niet buigen, kan dit wel, dan is de schoen te slap.

Tip 8: Let op de dikte van de zool!

De dikte van de loopzool heeft invloed op het comfort tijdens het lopen. Wanneer je op een erg dunne zool loopt voel je elk steentje veel gemakkelijker, omdat er minder wordt gedempt tijdens het lopen. Een dikke zool doet dit meer en is ook geschikter voor mensen die gedurende de dag veel moeten staan en/of lopen.

Tip 9: Zorg voor een goed sluitende hielpartij!

De hielpartij, ook wel het contrefort genoemd, zit achteraan de schoen bij de hiel. Deze moet goed om de hiel heen sluiten. Dan houdt hij namelijk de voet tijdens het staan en lopen goed op zijn plaats. Loop daarom een aantal keer op en neer bij het passen van de schoenen. Schuif je met je voet of glip je met de hiel uit de schoen dan is de hielpartij niet passend en mogelijk te breed. Ga dan op zoek naar een smallere hielpartij.

Tip 10: Let op de juiste teenhoogte!

De teenhoogte wordt vaak vergeten bij het kopen van schoenen, maar deze is zeker belangrijk. Koop je namelijk schoenen waarbij de neus te laag is dan kan het zijn dat de schoen tegen de nagel gaat drukken en er pijn en verkleuring aan de nagel gaat optreden. Probeer altijd goed op te letten dat tenen te bewegen zijn in de schoenen, dit betekent dat er genoeg ruimte in de schoen aanwezig is.

Hopelijk maken we met deze tips het kopen van schoenen een stukje makkelijker. Mocht je na het lezen van deze tips nog vragen hebben of wil je graag een passend schoenadvies, neem dan contact op met Podotherapie Bakel-Venray.

Blogs

Meer informatie of afspraak maken

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?

Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.

Bel me terug