Home > Praktijkinformatie > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Dagelijks komen er veel vragen op ons af. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Stel je liever een vraag in je eigen woorden of staat jouw vraag er niet bij? Stel deze dan via info@podotherapieopmaat.nl of bel 06 – 342 023 07 tussen 08.30 tot 13.30 uur.

Per 1 januari 2012 is podotherapie vrij toegankelijk (wettelijke regelgeving) en is een verwijzing van arts of specialist in principe niet meer nodig. Voor deze DTP (Directie Toegankelijkheid Podotherapie) zijn echter uitzonderingen waarbij wel een verwijzing noodzakelijk is. Als de patiënt geen verwijzing heeft, dan is de podotherapeut wettelijk verplicht om een vragenlijst af te nemen. Hieruit zal blijken of je toch een verwijzing nodig hebt. Download de vragenlijst ‘Directe Toegang Podotherapie’ en volg de aanwijzingen om voor jezelf te bepalen of je een verwijzing nodig hebt.

De kosten verschillen per behandeling. Voor een uitgebreid overzicht kijk je op onze tarieflijst.

De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. Je kan dit nakijken in je polis, navragen bij je verzekeraar of voor een overzicht kijken bij ‘vergoedingen’.
Heb je diabetes mellitus (suikerziekte) dan bestaat de kans dat je vanuit de basisverzekering een vergoeding ontvangt (afhankelijk van je zorgprofiel).

Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is  gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelor degree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, het kan ook voorkomen dat iemand die in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.

Een pedicure is een voetverzorger en onderhoudt de conditie van uw voeten. Voor het verwijderen van eelt of likdoorns, verzorging van schimmelnagels etc. ga je naar de pedicure. Een podotherapeut is een behandelaar die de oorzaken en/of gevolgen van je klachten behandelt en hij/zij kan jouw voeten onderhouden bij risicovolle situaties, bijvoorbeeld wanneer je gevoel sterk verminderd is (polyneuropathie) en/of wanneer de doorbloeding in je voeten sterk is afgenomen (angiopathie).
Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden. Indien nodig, kunnen wij je aanbevelingen doen over pedicures waarmee wij samenwerken.

Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Er wordt altijd aangeraden om jaarlijkse op controle te komen om de voetstand en de toestand van de zolen te beoordelen.
De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.

Dit ligt aan de oorzaak van de klacht. Is dit een afwijkende voetstand, dan zal een correctieve zool in de meeste gevallen nodig blijven. Is de oorzaak bijvoorbeeld een overbelasting van een bepaalde structuur, dan is de zooltherapie nodig totdat de klacht niet meer aanwezig is.

Podotherapie Bakel- Venray  is aangesloten bij:

Het is normaal dat een kind tot de leeftijd van 6 jaar een ‘doorgezakte’ voet heeft. Als je zoon of dochter echter pijnklachten heeft, vaak struikelt of valt of motorisch trager is dan leeftijdgenoten, dan is een bezoek aan de podotherapeut aan te raden. Podotherapie Bakel-Venray is gespecialiseerd in de kindervoet en heeft een ruime ervaring in de behandeling van diverse voetproblemen bij kinderen. Hierbij wordt indien nodig samengewerkt met consultatiearts, kinderfysiotherapeut, kinderarts en kinderorthopeed.

  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Je verzekeringspasje.
  • Schoenen die je veel draagt.
  • Een verwijsbrief (als je niet via “Directe Toegankelijkheid Podotherapie” komt).

Indien je sporter bent, dan graag je sportkleren en sportschoenen meenemen.

Ja, wij werken met een geavanceerd CAD/CAM-systeem. Dit houdt in dat het gehele proces van meten en vervaardigen van podotherapeutische zolen, gedigitaliseerd en geautomatiseerd is. Hierdoor kan er veel nauwkeuriger, maar ook sneller worden gewerkt. Jouw zolen zijn binnen anderhalve week klaar. Het bijbestellen van een paar zolen kan met dit systeem sneller en daardoor ook goedkoper.

Meer informatie of afspraak maken

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken?

Bel: 06 – 342 023 07 tussen 08.30 en 13.30 uur.

Bel me terug